Nieuws

Energie?

Tekst Barneveld
Gepubliceerd op 18-01-2013 Gewijzigd op 24-03-2017
Geven energiedrankjes je echt vleugels, of zijn ze gewoon ongezond? Vooral dat laatste, concluderen psycholoog Pascal Wilhelm (Universiteit Twente) en drie leerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede. Uit hun onderzoek blijkt het drinken van een energiedrankje namelijk geen effect te hebben op de cognitieve prestaties van middelbare scholieren.

De onderzoekers gaven drie groepen scholieren een glas energiedrank, limonade of water, zogenaamd in het kader van een marktonderzoek naar een nieuw energiedrankje. Daarna moesten de deelnemers een aantal schriftelijke tests afleggen. Uit de resultaten van de verschillende groepen bleek de energiedrank geen enkel positief effect te hebben op dingen als concentratie, leervermogen en geheugen. Er zijn volgens de onderzoekers dus geen gunstige effecten te vinden die opwegen tegen de nadelige effecten die energiedrankjes kunnen hebben, zoals hoofdpijn en slapeloosheid.

De drie scholieren deden het onderzoek voor hun profielwerkstuk; Wilhelm begeleidde hen daarbij. Klik hier om hun publicatie te lezen in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

18 januari 2013

 

 

Click here to revoke the Cookie consent