Nieuws

Dan maar zeilen

Tekst Jessie van den Broek
Gepubliceerd op 02-10-2012 Gewijzigd op 19-10-2017
‘Laura Dekker wilde zeilen, maar moest naar school. Wij mogen niet naar school, dus dan gaan we maar zeilen.’ De broers Enrique (15) en Hugo (13) Claassen zijn kort geleden met een zeilboot vertrokken om een wereldreis te maken.

Dat doen ze vooral om aandacht te vragen voor hun probleem: ze kunnen niet naar school. Vanwege zware dyslexie zijn de jongens namelijk op geen enkele school welkom. Door op reis te gaan kunnen de broers juist wél weer onderwijs volgen: buiten de Nederlandse landsgrenzen mogen ze aan de slag met lespakketten van de Wereldschool.

De zeilbroertjes zijn niet de enigen die geen toegang hebben tot onderwijs. Naar schatting telt ons land zo’n 16.000 ‘thuiszitters’: leerplichtige kinderen die vanwege een stoornis of handicap op geen enkele school worden toegelaten. Volgens Kinderombudsman Marc Dullaert zijn scholen huiverig om probleemleerlingen toe te laten, omdat die extra geld kosten en de resultaten naar beneden halen. Dullaert stelde een meldpunt in waar thuiszitters hun verhaal kunnen doen.

Dit artikel verscheen in Didactief, oktober 2012.

Click here to revoke the Cookie consent